Przepisy na Twoją kanapkę - S jak SALSA
miniatura przepisu

S jak SALSA

Łatwe
15 min.
2 os.
kategoria przepisu
  • Składniki:
główne zdjęcie przepisu

Pieczony batat z ciągnącym zapieczonym serem

Kolorowe i pyszne danie na gorąco – pieczony batat z salsą z awokado i serem Podlaskim

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty polewamy oliwą i posypujemy solą. Układamy je w brytfance. Zgniatamy też 2 ząbki czosnku i z łupinką wrzucamy do batatów. Tak przygotowane bataty wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i pieczemy do miękkości. Około 30 minut.

Krok 2

W między czasie pomidora kroimy w kostkę, awokado obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do miski.

Krok 3

Siekamy kolendrę i wrzucamy do salsy. Doprawiamy solą, sokiem z limonki i łyżką octu balsamicznego. Mieszamy i odstawiamy na bok aż salsa się przegryzie.

Krok 4

Upieczone bataty wyciągamy z piekarnika, nacinamy wzdłuż i posypujemy w środku startym serem Podlaskim. Nie żałujemy go! Na każdy batat leci przynajmniej jedna duża garść sera.

Krok 5

Bataty wkładam jeszcze na 5-7 min do piekarnika aby ser mógł się zapiec.

Krok 6

Upieczone bataty układamy na talerzu, ich środek smarujemy zimną, kwaśną śmietaną.

Krok 7

Na wierzchy układamy górę salsy. Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem i doprawiamy łyżeczką musztardy francuskiej.

Dobra rada:

Ser Podlaski od Mlekpolu kupisz w kostce. To idealna forma do dań zapiekanych z tartym serem.

Podobne przepisy

B jak BRUSCHETTA
Q jak QUESADILLA
N jak NAPOLI
G jak GRISSINI
N jak NACHOS
D jak DELIKATESOWA
M jak MORNAY
P jak POLSKA
P jak PANINO
C jak CUKINIOWA
J jak JESIENNA
R jak RAJSKA
G jak GOŚCINNA
S jak SLIMFIT
B jak BURRITO
H jak HAWAJSKA
P jak PARYSKA
R jak RYŻOWA
K jak KRÓLEWSKA
K jak KOREAŃSKA
W jak WŁOSKA
A jak ARGENTYŃSKA
M jak MAZURSKA
P jak PARTY
R jak RUSTYKALNA
W jak WIOSENNA
F jak FITNESS
B jak BAJGLANDO
W jak WYJECHANA
S jak SŁONECZNA
Chcemy, żeby nasza strona z przepisami stała się inspiracją dla każdego, kto ma ochotę na pyszną, zdrową i pożywną kanapkę – z żółtym serem i nie tylko. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem domowym, czy dopiero zaczynasz, znajdziesz tutaj mnóstwo pomysłów i wskazówek, jak przyrządzić nowe i kreatywne kanapki, pełne różnorodnych smaków, ciekawych składników i oryginalnych dodatków. Dzięki jasnym i łatwym do wykonania instrukcjom, apetycznym zdjęciom oraz pomocnym wskazówkom nasza strona z przepisami jest cennym narzędziem dla każdego, kto kocha dobre jedzenie i chce zadbać o jakość, smak i różnorodność na swoim talerzu. Zainspiruj się, próbuj, eksperymentuj – odkrywaj na nowo naturę dobrego żółtego sera!