Przepisy na Twoją kanapkę - M jak MAZURSKA
miniatura przepisu

M jak MAZURSKA

Łatwe
15 min.
2 os.
kategoria przepisu
  • Składniki:
  • Na pesto:
  • Na pikle:
główne zdjęcie przepisu

Kanapka, która smakuje Mazurami

Z inspiracji krainą jezior – nasz Złoty Mazur, zielone pesto, wędzona ryba i domowe pikle. Pycha!

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na pesto wrzucamy do miksera i blendujemy etapowo, dodając oliwę. Zależy nam na dość gęstej paście. Na koniec doprawiamy odrobiną soli, jeśli jest taka potrzeba.

Krok 2

Rzodkiewkę kroimy w plasterki. W rondelku łączymy wszystkie składniki zaprawy octowej. Ma być wyraźnie słodka, słona i aromatyczna. Podgrzewamy ją aż wszystkie składniki się połączą. Gorącą zaprawą zalewamy rzodkiewki i odstawiamy na przynajmniej godzinę.

Krok 3

Chleb tostujemy. Następnie, kromki obficie smarujemy naszym pesto. Na nim układamy ser, kawałki wędzonego pstrąga i plasterki odsączonych pikli. Z ogórka obieraczką robimy wstążki. Układamy je na górze kanapki. W zagięciach wstążek ogórka kładziemy musztardę z gorczycą. Całość posypujemy obficie koperkiem.

Dobra rada:

Do tej kanapki będzie pasować także inne pieczywo o rustykalnym charakterze – wszystko, co kojarzy Ci się z Mazurami.

Podobne przepisy

B jak BRUSCHETTA
Q jak QUESADILLA
N jak NAPOLI
G jak GRISSINI
N jak NACHOS
D jak DELIKATESOWA
M jak MORNAY
P jak POLSKA
S jak SALSA
P jak PANINO
C jak CUKINIOWA
J jak JESIENNA
R jak RAJSKA
G jak GOŚCINNA
S jak SLIMFIT
B jak BURRITO
H jak HAWAJSKA
P jak PARYSKA
R jak RYŻOWA
K jak KRÓLEWSKA
K jak KOREAŃSKA
W jak WŁOSKA
A jak ARGENTYŃSKA
P jak PARTY
R jak RUSTYKALNA
W jak WIOSENNA
F jak FITNESS
B jak BAJGLANDO
W jak WYJECHANA
S jak SŁONECZNA
Chcemy, żeby nasza strona z przepisami stała się inspiracją dla każdego, kto ma ochotę na pyszną, zdrową i pożywną kanapkę – z żółtym serem i nie tylko. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem domowym, czy dopiero zaczynasz, znajdziesz tutaj mnóstwo pomysłów i wskazówek, jak przyrządzić nowe i kreatywne kanapki, pełne różnorodnych smaków, ciekawych składników i oryginalnych dodatków. Dzięki jasnym i łatwym do wykonania instrukcjom, apetycznym zdjęciom oraz pomocnym wskazówkom nasza strona z przepisami jest cennym narzędziem dla każdego, kto kocha dobre jedzenie i chce zadbać o jakość, smak i różnorodność na swoim talerzu. Zainspiruj się, próbuj, eksperymentuj – odkrywaj na nowo naturę dobrego żółtego sera!