Przepisy na Twoją kanapkę - G jak GOŚCINNA
miniatura przepisu

G jak GOŚCINNA

Łatwe
15 min.
2 os.
kategoria przepisu
  • Składniki:
główne zdjęcie przepisu

Podaj swoim ulubionym Gościom

Przepyszne połączenie naszej klasycznej goudy z domowym dżemem z boczku i karmelizowanej cebulki.

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek drobno siekamy i wytapiamy go na małym ogniu na patelni. Jeśli boczek zaczyna przywierać, można dodać łyżeczkę oleju na patelnię dla poślizgu.

Krok 2

Gdy boczek się wytopi, chrupiące kawałki przekładamy do miseczki, a na boczkowym tłuszczu podsmażamy cebulę pokojoną w cienkie piórka.

Krok 3

Cebulę smażymy powoli przez około 10-12 min na małym ogniu. Gdy zmieni kolor na lekko brązowy dodajemy sos sojowy, brązowy cukier Muscavado oraz opcjonalnie chlust bourbonu (warto). Całość redukujemy.

Krok 4

Na patelnię z karmelizowaną cebulą wrzucamy chrupiący bekon, dodajemy ocet balsamiczny, mieszamy, smażymy jeszcze przez 1-2 min i przekładamy do miseczki.

Krok 5

Bagietkę podsmażamy na maśle z czosnkiem aż będzie złota i chrupiąca.

Krok 6

Na bagietce układamy plastry sera Gouda od Mlekpolu.

Krok 7

Dekorujemy kanapeczki naszym jeszcze ciepłym, bekonowym dżemem.

Krok 8

Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną pietruszką.

Dobra rada:

Z tego przepisu możesz zrobić cały słoik dżemu cebulowo-bekonowego i wykorzystać później już gotowy.

Podobne przepisy

B jak BRUSCHETTA
Q jak QUESADILLA
N jak NAPOLI
G jak GRISSINI
N jak NACHOS
D jak DELIKATESOWA
M jak MORNAY
P jak POLSKA
S jak SALSA
P jak PANINO
C jak CUKINIOWA
J jak JESIENNA
R jak RAJSKA
S jak SLIMFIT
B jak BURRITO
H jak HAWAJSKA
P jak PARYSKA
R jak RYŻOWA
K jak KRÓLEWSKA
K jak KOREAŃSKA
W jak WŁOSKA
A jak ARGENTYŃSKA
M jak MAZURSKA
P jak PARTY
R jak RUSTYKALNA
W jak WIOSENNA
F jak FITNESS
B jak BAJGLANDO
W jak WYJECHANA
S jak SŁONECZNA
Chcemy, żeby nasza strona z przepisami stała się inspiracją dla każdego, kto ma ochotę na pyszną, zdrową i pożywną kanapkę – z żółtym serem i nie tylko. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem domowym, czy dopiero zaczynasz, znajdziesz tutaj mnóstwo pomysłów i wskazówek, jak przyrządzić nowe i kreatywne kanapki, pełne różnorodnych smaków, ciekawych składników i oryginalnych dodatków. Dzięki jasnym i łatwym do wykonania instrukcjom, apetycznym zdjęciom oraz pomocnym wskazówkom nasza strona z przepisami jest cennym narzędziem dla każdego, kto kocha dobre jedzenie i chce zadbać o jakość, smak i różnorodność na swoim talerzu. Zainspiruj się, próbuj, eksperymentuj – odkrywaj na nowo naturę dobrego żółtego sera!