Przepisy na Twoją kanapkę - M jak MORNAY
miniatura przepisu

M jak MORNAY

Średnie
30 min.
2 os.
kategoria przepisu
  • Składniki:
główne zdjęcie przepisu

Warzywa w sosie mornay z polskimi serami

Zielona warzywna zapiekanka z gęstym sosem na bazie Goudy i Złotego Mazura

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek przygotujemy sery, które dodamy do sosu – kroimy je w kostkę. Później nie będzie na to czasu, bo robiąc beszamel nie możemy spuścić go z oka.

Krok 2

Zaczynamy od zrobienia zasmażki. W rondelku podgrzewamy masło i podsmażamy mąkę. Gdy mąka stanie się złota, dodajemy powoli mleko cały czas mieszając. Mieszamy aż sos zacznie się gotować i gęstnieć.

Krok 3

Gotowy beszamel doprawiamy tartą gałką, solą, estragonem i dodajemy pokrojony drobno ser. Mieszamy sos aż ser się rozpuści.

Krok 4

Brokuł kroimy na kawałki, ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy na 4 części. Sos doprawiamy dodatkowo pieprzem cayenne.

Krok 5

Łączymy sos z brokułem i ziemniaczkami, dodajemy zielony groszek i mieszamy wszystko, aby sos oblepił składniki zapiekanki.

Krok 6

Przekładamy warzywa do brytfanki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 30 minut.

Krok 7

Gotową zapiekankę podajemy z sałatką vinegrette.

Dobra rada:

Sos Mornay to jeden z klasycznych białych sosów kuchni francuskiej na bazie beszamelu z dodatkiem sera. Jego przygotowanie jest łatwiejsze niż się wydaje. Warto spróbować!

Podobne przepisy

B jak BRUSCHETTA
Q jak QUESADILLA
N jak NAPOLI
G jak GRISSINI
N jak NACHOS
D jak DELIKATESOWA
P jak POLSKA
S jak SALSA
P jak PANINO
C jak CUKINIOWA
J jak JESIENNA
R jak RAJSKA
G jak GOŚCINNA
S jak SLIMFIT
B jak BURRITO
H jak HAWAJSKA
P jak PARYSKA
R jak RYŻOWA
K jak KRÓLEWSKA
K jak KOREAŃSKA
W jak WŁOSKA
A jak ARGENTYŃSKA
M jak MAZURSKA
P jak PARTY
R jak RUSTYKALNA
W jak WIOSENNA
F jak FITNESS
B jak BAJGLANDO
W jak WYJECHANA
S jak SŁONECZNA
Chcemy, żeby nasza strona z przepisami stała się inspiracją dla każdego, kto ma ochotę na pyszną, zdrową i pożywną kanapkę – z żółtym serem i nie tylko. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem domowym, czy dopiero zaczynasz, znajdziesz tutaj mnóstwo pomysłów i wskazówek, jak przyrządzić nowe i kreatywne kanapki, pełne różnorodnych smaków, ciekawych składników i oryginalnych dodatków. Dzięki jasnym i łatwym do wykonania instrukcjom, apetycznym zdjęciom oraz pomocnym wskazówkom nasza strona z przepisami jest cennym narzędziem dla każdego, kto kocha dobre jedzenie i chce zadbać o jakość, smak i różnorodność na swoim talerzu. Zainspiruj się, próbuj, eksperymentuj – odkrywaj na nowo naturę dobrego żółtego sera!