Przepisy na Twoją kanapkę - P jak POLSKA
miniatura przepisu

P jak POLSKA

Łatwe
15 min.
2 os.
kategoria przepisu
  • Składniki:
główne zdjęcie przepisu

Pięknie podana, tradycyjna polska zapiekanka

Prawdziwie polska zapiekanka z pieczarkami i Goudą, podana z efektownym chrustem z pora

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odkrawamy zieloną część pora, oczyszczamy go i dzielimy na pół. Połowę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła, po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy na dużym ogniu.

Krok 2

Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym estragonem. Gotowe pieczarki odstawiamy na bok.

Krok 3

Drugą połowę pora kroimy w cienkie paseczki.

Krok 4

Paseczki pora smażymy na mocno rozgrzanym oleju robiąc chrupki chrust. Gdy por jest złoty, przekładamy go na ręcznik papierowy i odsączamy

Krok 5

Długą bagietkę kroimy na pół. Smarujemy ją delikatnie masłem. Na dole układamy warstwę pieczarek z porem. Na niej grubą warstwę startego na dużych oczkach sera Gouda.

Krok 6

Zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 6-8 minut. Gotowe zapiekanki wyciągamy z piekarnika i polewamy ketchupem.

Krok 7

Wierzch zapiekanek posypujemy chrupiącym i efektownym chrustem z pora.

Krok 8

Smacznego!

Dobra rada:

Ser Gouda od Mlekpolu kupisz także w kostce. To idealna forma do dań zapiekanych z tartym serem.

Podobne przepisy

S jak SCHABOWA
L jak LETNIA
W jak WIEJSKA
P jak PIECZONA
B jak BRUSCHETTA
Q jak QUESADILLA
N jak NAPOLI
G jak GRISSINI
N jak NACHOS
D jak DELIKATESOWA
M jak MORNAY
S jak SALSA
P jak PANINO
C jak CUKINIOWA
J jak JESIENNA
R jak RAJSKA
G jak GOŚCINNA
S jak SLIMFIT
B jak BURRITO
H jak HAWAJSKA
P jak PARYSKA
R jak RYŻOWA
K jak KRÓLEWSKA
K jak KOREAŃSKA
W jak WŁOSKA
A jak ARGENTYŃSKA
M jak MAZURSKA
P jak PARTY
R jak RUSTYKALNA
W jak WIOSENNA
F jak FITNESS
B jak BAJGLANDO
W jak WYJECHANA
Chcemy, żeby nasza strona z przepisami stała się inspiracją dla każdego, kto ma ochotę na pyszną, zdrową i pożywną kanapkę – z żółtym serem i nie tylko. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem domowym, czy dopiero zaczynasz, znajdziesz tutaj mnóstwo pomysłów i wskazówek, jak przyrządzić nowe i kreatywne kanapki, pełne różnorodnych smaków, ciekawych składników i oryginalnych dodatków. Dzięki jasnym i łatwym do wykonania instrukcjom, apetycznym zdjęciom oraz pomocnym wskazówkom nasza strona z przepisami jest cennym narzędziem dla każdego, kto kocha dobre jedzenie i chce zadbać o jakość, smak i różnorodność na swoim talerzu. Zainspiruj się, próbuj, eksperymentuj – odkrywaj na nowo naturę dobrego żółtego sera!